Supplychain
Inmiddels gaat al twee jaar het verhaal rond dat problemen met de supplychain in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de hoge prijzen, schaarste en onvoorspelbaarheid van de markt. Dat verhaal zou opgaan voor bijna elke markt, dus ook de gehele IT sector. Trendforce ging daar lang in mee, maar heeft twee dagen terug ook een ander beeld geschetst.
DRAM
Het verhaal waar Trendforce nu mee komt draait om de rol van DRAM. Dat geheugen zit in elke computer en smartphone. Het is een basisonderdeel. Als de vraag naar DRAM hoog is dan weet elke analist dat de markt het goed doet. Lage vraag betekent dat er minder kant en klare devices van de lopende band afrollen.
Als we de berichten mogen geloven is aanbodzijde uitgegaan van een productiegroei van ongeveer 19 procent in 2022 en 14 procent voor 2023. De vraagzijde zou met 14 en 8 procent toenemen. Deze vier cijfers laten duidelijk zien dat hier een probleem is. Of het nu gaat om de fabrikanten of de klanten, elk verwacht dat volgend de groei veel minder zal zijn. Het verschil tussen de verwachtingen van de partijen is natuurlijk ook opmerkelijk. Iedereen ziet zo dat als producenten nu niet hard aan de rem trekken, of de vraag weten op te peppen, er een grote overproductie zal komen.
Overproductie
Overproductie voor DRAM betekent neerwaartse prijsdruk, dus goedkopere producten. Als de prijs naar beneden gaat neemt de vraag toe, althans voor sommige producten. Bij DRAM gaat die vlieger niet op. De reden daarvoor is iets dat in 2020 en 2021 heeft plaatsgevonden. Er is op ongekend grote schaal gehamsterd en parallel daaraan is een deel van de markt zich gaan richten op DDR5 geheugen.
DDR5 geheugen is beter, sneller en duurder. Dat laatste is vooralsnog een rem op de grootschalige adoptie door fabrikanten van servers en computers. Die kunnen namelijk met systemen op basis van DDR4 geheugen nog een veel betere marge maken. Dat wil zeggen, als ze er in slagen kopers te vinden. Want ook daar zit een probleem. Eindklanten, of het nu consumenten zijn, ondernemers of hyperscalers, bijna iedereen houdt de hand op de knip en stelt het aanschaffen van nieuwe hardware nog even uit.
NAND
Het zelfde verhaal gaat ook op voor NAND geheugen, de basis van SSD’s. Wat Trendforce beschrijft is een ongekende samenloop van omstandigheden. Dat voorraden van A naar B krijgen een probleem is, lijkt in dat hele verhaal niets meer dan een lastig detail. En dat is het ook. De echte problemen voor de IT sector hebben te maken met het gebrek aan zicht op gehele markt. Dat zijn veel meer schakels in een keten die veel langer en complexer is dan de reseller en zelfs distributeur kan overzien.
“perfecte storm”
Waar het genoemde artikel weinig over zegt is nog iets anders dat deze “perfecte storm” voedt: inflatie. Die lijkt in een aantal landen te stabiliseren of zelfs weer omlaag te gaan. In het VK is woensdag echter een bericht verschenen dat de inflatie voor langere tijd boven de 11 procent kan blijven. Om die de kop in te drukken moet de Bank of England de rente met minimaal 3 procentpunten verhogen. Als die voorspelling uitkomt dan zal de IT sector daar behoorlijk veel last van krijgen. De businesscase van menig datacenter (groot afnemers van IT!) zal dan op de schop gaan.
Fabrikanten in het Verre Oosten zullen die ontwikkeling nauwlettend moeten volgen. Het is ook zeer ongunstig voor alle IT distributeurs en dienstverleners. En precies die twee groepen hebben, zoals bekend, nog steeds een behoorlijke footprint in het Nederlandse IT landschap.
Dus ja, er zijn problemen met de supplychain, maar met de markt dichter bij huis is ook het nodige aan de hand.